Tečnost za ispiranje usta

Objavljeno: Jul 19, 2023

Tečnost za ispiranje usta

Svi znamo na koji način i kojim sredstvima se održava higijena usta i zuba. Ili bar mislmo da znamo. Sredstva za održavanje oralne higijene možemo podeliti u dve grupe na osnovna i pomoćna sredstva. Verovatno bi veliki broj ljudi, kada bi učestvovali u nekom kvizu, pogodio koja su to osnovna sredstva za održavanje higijene usne duplje. Za pogađanje tog jednog pomoćnog sredstva verovatno bi, taj neki učesnik kviza, iskoristio više vrsta pomoći. Osnovna sredstva vrše mehaničko i hemijsko čišćenje struktura usne duplje i u njih ubrajamo zubnu četkicu, pastu i konac za zube. Pomoćno sredstvo hemijski čisti površine zuba i mekih tkiva koja se nalaze u unutrašnjosti usta i u pomoćna sredstva ubrajamo tečnosti za ispiranje usta.

Zdravlje zuba i mekih tkiva usta zavisi od brojnih faktora. Vrsta hrane koju konzumiramo, način na koji je pripremljena, frekvencija obroka, skeletni, međuvilični, interdentalni odnosi, genetsko nasleđe ali najpre koliko često i na koji način i održavate oralnu higijenu. Zubi su ogledalo celokupnog vašeg zdravlja. Od načina na koji se odnosite prema njima zavisi i stanje celokupnog organizma.

Prema istraživanju Batuta iz 2013 godine podaci pokazuju da u našoj zemlji tek nešto više od polovine stanovnika redovno održava oralnu higijenu pranjem zuba više od jednom dnevno.Mnogi od njih nisu ovladali ispravnom tehnikom pranja zuba četkicom i pastom dok je korišćenje zubnog konca prisutno kod niskog procenta stanovništva. Korišćenje tečnosti za ispiranje usta je nešto procentualno više zastupljeno od konca.

Tečnosti za ispiranje usta bile su već poznate i našim dalekim precima. Razni biljni ratvori korišćeni su u indijskoj medicini za terapiju bolesti desni. Tečnosti za ispiranje usta bile su poznate i široko zastupljene u higijenskim navikama viših slojeva stare Grčke i Rima. Nakon mehaničkog čišćenja ispirali su usta raznim mirišljavim tekućinama. Još je Hipokrat ostavio zapis o korišćenju tešnosti za ispiranje usta na bazi aluma (mirišljava so aluminijuma i sulfata) i sirćeta. U svetoj jevrejskoj knjizi Talmud postoji zapis o korišćenju „vode od testa“ i maslinovog ulja kao sredstva za umirenje oboljenja desni. Nakon što je Van Levenhuk otkrio mikroskop i posmatrajući kroz njega mikroorganizme koji naseljavaju usnu duplju, pokušao je na uzorcima da ih otkloni sirćetom i alkoholom. Rihard Sajfert je izumeo Odol, prvu tečnost za ispiranje usta. Savremene tečnosti za ispiranje usne duplje nastale su sredinom prošlog veka kada je Harald Lo dokazao da jedinjenje hlorheksidin može da spreči nastanak zubnog plaka.

Tečnosti za ispiranje usta ne samo da otklanjaju pojavu lošeg zadaha iz usta već vrše i hemijsko čišćenje mekih tkiva i površina zuba do kojih ne mogu u potpunosti da dopru zubna četkica, pasta i konac. Uklanjanjem zubnog plaka umanjuje se rizik za pojavu karijesa i nastanak parodontopatije. Neke tečnosti sadrže i analgetska sredstva kao i sredstva kojima se umanjuje preosetljivost zuba. Takođe, postoje tečnosti sa niskom koncentracijom fluora čijim se korišćenjem podiže otpornost zubne gleđi.

Sredstva na bazi hlorheksidina koriste se za kontrolu zubnog plaka i isključivo uz propisivanje od strane stomatologa. Proizvode se u različitim koncentracijama i zavisno od indikacije za upotrebu, koriste sedam dana, dve nedelje a neka i mesec dana uz redovne kontrole. Postoje i kozmetička sredstva koja su kombinacija alkohola i etarskih ulja i koja samo imaju efekat na osveživanje daha. Tečnost za ispiranje se posebno preporučuje kod osoba kojima je otežano pranje zuba zbog nošenja fiksne proteze ili postavljenih implantanata i mostova.

Iako tečnost za ispiranje ima višestruko dejstvo, imajte u vidu da ona ne može da zameni četkicu i pastu za zube. Naime, četkicom se otklanjaju ostaci hrane i najveći deo mekih naslaga i bakterija sa zuba i desni. Sledeći korak jeste upotreba konca za zube ili interdentalne četkice kako bi se očistili nepristupačni delovi između zuba, tek onda možete koristiti rastovor. Da biste znali kolika vam je doza potrebna sipajte tečnost u zatvarač, koji je ujedno i dozer. Promućkajte u ustima nekoliko puta i ostatak ispljunite.

Za potpuno očuvanje oralnog zdravlja neophodno je da periodično posetite vašeg stomatologa kako bi se eventualne promene na zubima i mekim tkivima na vreme uočile i sprovela odgovarajuća terapija.

Podeli sa prijateljima