Parodontopatija - pošast modernog doba

Objavljeno: Jul 19, 2023

Parodontopatija - pošast modernog doba

Probudili ste se, počeli da perete zube i primetili ste manju količinu krvi pri pranju. I zanemarili ste to što ste videli. Primetli ste i da su Vam desni crvene, otečene i blago bolno osetljive na dodir. I to ste, takođe, zanemarili... Dani su prolazili, količina krvi pri pranju zuba se postepeno povećavala ali ni to vas nije nateralao da učinite nešto po tom pitanju.

Posle izvesnog vremena, kada se javio intenzivan bol koji Vam je remetio kvalitet života, kad ste primetili da su Vam usta pri pranju zuba puna krvi, a da se pritom zubi i klate, javili ste se stomatologu koji Vam je saopštio da ste u terminalnom stadijumu parodontopatije.

I da je jedino rešenje za vas hiruška intervencija , koja ma koliko bila spretno izvedena, Vam ne može stoprocentno garantovati da nećete izgubiti jedan ili više zuba.

Ovo je samo upozorenje i vratimo se u sadašnjost. Još uvek nemate malopre navedene simptome, i osvrnimo se  na problem parodontopatije, uz karijes, najučestalijeg oboljenja  zuba i usne duplje uopšte. Kako je prevenirati i ukoliko već pokaže prve simptome, kako je maksimalno usporiti i sprečiti gubitak zuba?

 

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba i uzrokuju  je bakterije iz dentalnog plaka. Nastaje kao posledica neadekvatne oralne higijene, bilo da je ona neredovna ili se ne održava na pravilan način. Dakle, cilj nije prati zube već oprati ih!

 

Parodontopatija, uslovno rečeno, započinje upalom desni, gingivitisom. Desni su u ovom stadijumu blago crvene, blago krvare na dodir i pri pranju zuba ali još uvek nema bolne senzacije. Vremenom, kako proces napreduje,  dolazi do povlačenja desni i ogolićavanja vratova zuba, uz to se javlja atrofija vilične kosti, pa dolazi do pojave parodontalnih džepova (prostor između zapaljenih desni i korena zuba). Upravo je prisustvo parodontalnih džepova, uz krvarenje, glavni simptom parodontopatije.

Pojava parodontalnih džepova označava početak stadijuma bolesti u kome zubi postaju osetljivi na mehaničke i termičke nadražaje. Zanemraivanje i ovih simptoma daje mogućnost destruktivnim procesima u alveolarnoj kosti da se dalje šire,i dovedu do stvaranja parodontalnih apcesa, i u krajnjim stadijumima do klaćenja i ispadanja zuba.

 

Ne treba kriti da je parodontopatija bolest koja se ne može izlečiti, već se samo može usporiti. Baš zbog toga, veliku pažnju treba obratiti na prevenciju i sve dostupne preventivne metode. To podrazumeva redovne kontrolne posete stomatologu, na svakih 6 meseci, ali i druge mere. Stomatolog će uraditi svoj deo posla, pregledati nas i dati savete, ali i pacijent mora da „odigra svoju ulogu“, a to je redovno i kvalitetno održavanje oralne higijene.  Kako pacijent može pomoći sebi?

Neophodno je prati zube posle svakog obroka, ukloniti dentalni plak pun bakterija. Prevenciji parodontopatije umnogome pomaže i edukacija pacijenta o važnosti korišćenja medicinskih pasti za zube, koje svojim aktivnim sastojcima (po kojima se medicinske paste za zube i razlikuju od običnih kozmetičkih pasti) štite zubno tkivo od bakterija iz zubnog plaka. Sastojci medicinskih pasti za zube su, pre svega, oralni antiseptik chlorhexidine digluconate koji ima ulogu da blokira glikoproteine pljuvačke i onemogući njihovu adsorpciju na površinu gleđi zuba. Zatim, tu je aluminium fluorid čije je antikarijesno svojstvo odavno poznato, naime, deponovanje fluora dovodi do remineralizacije i jačanja gleđi zuba.

Međutim, uloga medicinskih pasti za zube nije isključivo u prevenciji nastanka parodontopatije. Redovno korišćenje jedne ovakve paste za zube može maksimalno usporiti već nastalu parodontopatiju u njenom početnom stadijumu, to jest, može efikasno uticati na krvarenje i parodontalne džepove, koje smo označili kao glavne pratioce kliničke slike parodontopatije.

Medicinske paste za zube, svoje efikasno delovanje na ove siptome duguju aluminium lactatu u svom stastavu. Aluminium lactate deluje hemostatski, dakle, zaustavlja krvarenje, ali pored toga ima i adsrtigentni efekat, površinski zateže tkivo na mestu delovanja što je od bitnog značaja za uticaj na smanjivanje dubine parodontalnog džepa.

 

Naravno, ne smemo zaboraviti ni antinflamatorni efekat alantoina i bisabolola, aktivnih sastojaka biljaka kamilica i gavez, koje su takođe prisutni u medicinskim pastama za zube.

Svi pobrojani sastojci medicinskih pasti za zube imaju svoju ulogu, dakle, nema manje i više bitnih, jer samo zajedničko dejstvo, samo jedna sinergija, obezbeđuje kako dobru prevenciju, tako i efikasnost u smirivanju simptoma početnih stadijuma oboljenja parodoncijuma.

 

Na kraju krajeva, aktivno delovanje tih sastojaka je nešto što razlikuje medicinske paste za zube od običnih, kozmetičkih pasti.

Podeli sa prijateljima